Bespaar energie en geld met LED TL-lampen: de duurzame verlichtingsoplossing

led tl lamp
17 juni 2023 0 reacties

Led TL-lampen: een energiezuinige en duurzame verlichtingsoplossing

Traditionele TL-lampen zijn al decennialang een populaire keuze voor verschillende verlichtingstoepassingen, zowel in huizen als op kantoren. Echter, met de opkomst van nieuwe technologieën is er een alternatieve en verbeterde optie op de markt gekomen: de led TL-lamp. In dit artikel bespreken we de voordelen en kenmerken van led TL-lampen en waarom ze een slimme keuze zijn voor uw verlichtingsbehoeften.

Energie-efficiëntie is een van de belangrijkste voordelen van led TL-lampen. Ze verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele TL-lampen, wat resulteert in lagere energiekosten. Led-verlichtingstechnologie maakt gebruik van halfgeleiderchips die elektriciteit omzetten in licht met minimale energieverliezen. Dit betekent dat led TL-lampen tot wel 50% minder energie verbruiken dan hun conventionele tegenhangers, zonder dat dit ten koste gaat van de helderheid of kwaliteit van het licht.

Naast het lagere energieverbruik hebben led TL-lampen ook een veel langere levensduur. Terwijl traditionele TL-buizen meestal ongeveer 10.000 branduren meegaan, kunnen led TL-lampen tot wel 50.000 branduren meegaan, wat neerkomt op meer dan 10 jaar bij normaal gebruik. Dit betekent dat u minder vaak lampen hoeft te vervangen, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook bijdraagt aan een duurzamere levensstijl door het verminderen van afval.

Een ander voordeel van led TL-lampen is dat ze direct op volle helderheid branden zodra u ze inschakelt. In tegenstelling tot traditionele TL-buizen die enige tijd nodig hebben om op te warmen en hun maximale helderheid te bereiken, bieden led TL-lampen onmiddellijk helder licht. Dit maakt ze ideaal voor ruimtes waar directe verlichting vereist is, zoals kantoren, werkplaatsen en badkamers.

Daarnaast zijn led TL-lampen ook milieuvriendelijker dan traditionele TL-buizen. Ze bevatten geen schadelijke stoffen zoals kwik, wat betekent dat er geen speciale procedures nodig zijn voor de verwijdering ervan. Bovendien kunnen led TL-lampen worden gerecycled, waardoor ze een duurzame keuze zijn die bijdraagt aan het verminderen van uw ecologische voetafdruk.

Als het gaat om het vervangen van uw bestaande traditionele TL-buizen door led TL-lampen, is het belangrijk om te weten dat er verschillende maten en modellen beschikbaar zijn die compatibel zijn met bestaande armaturen. Het vervangen van uw oude buizen is meestal eenvoudig en vereist geen ingrijpende aanpassingen aan uw verlichtingssysteem.

Kortom, led TL-lampen bieden talloze voordelen ten opzichte van traditionele TL-buizen. Ze zijn energiezuinig, hebben een langere levensduur, bieden directe helderheid en zijn milieuvriendelijk. Door over te schakelen op led TL-verlichting kunt u niet alleen besparen op uw energiekosten, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Waar wacht u nog op? Maak de overstap naar led TL-lampen en geniet van de voordelen die ze te bieden hebben!

 

4 Veelgestelde Vragen over het ombouwen van TL naar LED

 1. Hoe TL ombouwen naar LED?
 2. Kan ik een TL buis vervangen door LED?
 3. Wat is zuiniger LED of TL?
 4. Welke LED TL geeft het meeste licht?

Hoe TL ombouwen naar LED?

Het ombouwen van traditionele TL-verlichting naar LED-verlichting is een relatief eenvoudig proces dat u kunt uitvoeren om energie te besparen en de levensduur van uw verlichtingssysteem te verlengen. Hier zijn de stappen die u kunt volgen om TL naar LED om te bouwen:

 1. Controleer de compatibiliteit: Voordat u begint, moet u controleren of uw bestaande armaturen geschikt zijn voor het installeren van LED-buizen. LED-buizen hebben specifieke vereisten, zoals het juiste voltage en de juiste aansluitingen. Zorg ervoor dat uw armaturen voldoen aan deze vereisten voordat u doorgaat.
 2. Kies de juiste LED-buizen: Er zijn verschillende soorten LED-buizen beschikbaar, zoals T8- en T5-modellen. Meet eerst de lengte van uw bestaande TL-buizen om ervoor te zorgen dat u de juiste maat LED-buizen kiest. Daarnaast kunt u ook kiezen tussen verschillende kleurtemperaturen, afhankelijk van uw verlichtingsbehoeften.
 3. Schakel de stroom uit: Voordat u begint met het vervangen van de TL-buizen, schakelt u altijd eerst de stroom uit om elektrische schokken te voorkomen.
 4. Verwijder de oude TL-buizen: Draai voorzichtig aan beide zijden van de buis en trek deze uit het armatuur. Sommige armaturen hebben mogelijk een beveiligingsclip die moet worden losgemaakt voordat u de buis kunt verwijderen.
 5. Verwijder de ballast: Traditionele TL-verlichting maakt gebruik van een ballast om de stroom te regelen. LED-buizen hebben echter geen ballast nodig. Om uw verlichtingssysteem efficiënter te maken, moet u de ballast verwijderen of omzeilen. Raadpleeg hiervoor de instructies van de fabrikant of schakel een elektricien in als u niet zeker bent van de juiste procedure.
 6. Installeer de LED-buizen: Plaats de LED-buizen in het armatuur en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten. Controleer ook of ze correct zijn aangesloten op het stroomcircuit.
 7. Schakel de stroom weer in: Nadat u ervoor hebt gezorgd dat alles correct is geïnstalleerd, kunt u de stroom weer inschakelen en controleren of uw nieuwe LED-verlichting naar behoren werkt.

Het ombouwen van TL naar LED is over het algemeen een vrij eenvoudig proces, maar als u niet bekend bent met elektrische installaties, is het raadzaam om een professionele elektricien te raadplegen om ervoor te zorgen dat alles veilig en correct wordt uitgevoerd.

Kan ik een TL buis vervangen door LED?

Ja, het is mogelijk om een TL-buis te vervangen door een LED TL-lamp. LED TL-lampen zijn ontworpen als een directe vervanging voor traditionele TL-buizen en kunnen zonder al te veel moeite worden geïnstalleerd.

Hier zijn de stappen die u kunt volgen om een TL-buis te vervangen door een LED TL-lamp:

 1. Controleer de specificaties: Zorg ervoor dat u de juiste maat en fitting van de LED TL-lamp kiest die overeenkomt met uw bestaande armatuur. LED TL-lampen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes (zoals 60 cm, 120 cm, etc.) en fittingen (zoals T8 of T5). Controleer ook het vermogen (Watt) van de lamp om ervoor te zorgen dat deze voldoende helderheid biedt voor uw behoeften.
 2. Schakel de stroom uit: Voordat u begint met het vervangen van de buis, schakelt u altijd eerst de stroom uit bij de hoofdschakelaar of zekeringkast om elektrische schokken te voorkomen.
 3. Verwijder de oude TL-buis: Draai of trek voorzichtig aan beide uiteinden van de oude TL-buis om deze uit het armatuur te verwijderen. Sommige armaturen hebben mogelijk een speciale bevestiging die moet worden losgemaakt voordat u de buis kunt verwijderen.
 4. Installeer de LED TL-lamp: Plaats de nieuwe LED TL-lamp op dezelfde manier als de oude buis in het armatuur. Zorg ervoor dat de pinnen of contacten van de lamp goed in de fitting passen. Draai of duw de lamp stevig vast totdat deze op zijn plaats zit.
 5. Schakel de stroom weer in: Nadat u de LED TL-lamp correct hebt geïnstalleerd, kunt u de stroom weer inschakelen en controleren of de lamp naar behoren werkt.

Het is belangrijk op te merken dat sommige oudere armaturen mogelijk niet compatibel zijn met LED TL-lampen vanwege verschillen in elektrische vereisten. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om een speciale LED-conversiekit te gebruiken of een professionele elektricien te raadplegen voor advies en installatie.

Over het algemeen biedt het vervangen van een TL-buis door een LED TL-lamp veel voordelen, zoals energiebesparing, langere levensduur en betere lichtkwaliteit. Het is een eenvoudige upgrade die uw verlichtingssysteem efficiënter en duurzamer maakt.

Wat is zuiniger LED of TL?

LED-verlichting is over het algemeen zuiniger dan TL-verlichting. LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie dan TL-lampen, wat resulteert in lagere energiekosten. Het energieverbruik van LED-lampen kan tot wel 50% lager liggen dan dat van TL-lampen, zonder dat dit ten koste gaat van de helderheid of kwaliteit van het licht.

Daarnaast hebben LED-lampen een veel langere levensduur dan TL-lampen. Terwijl traditionele TL-buizen meestal ongeveer 10.000 branduren meegaan, kunnen LED-lampen tot wel 50.000 branduren meegaan. Dit betekent dat u minder vaak lampen hoeft te vervangen, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook bijdraagt aan een duurzamere levensstijl door het verminderen van afval.

Bovendien hebben LED-lampen het voordeel dat ze direct op volle helderheid branden zodra u ze inschakelt, terwijl TL-verlichting enige tijd nodig heeft om op te warmen en de maximale helderheid te bereiken.

Kortom, LED-verlichting is zuiniger dan TL-verlichting omdat het minder energie verbruikt, een langere levensduur heeft en direct op volle helderheid brandt. Door over te stappen op LED-verlichting kunt u besparen op uw energiekosten en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Welke LED TL geeft het meeste licht?

Als het gaat om het bepalen van de helderheid van een LED TL-lamp, is het belangrijk om te kijken naar de lichtopbrengst, uitgedrukt in lumen (lm). Over het algemeen geldt dat hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de lamp zal zijn.

Het is echter ook belangrijk om rekening te houden met de lengte en wattage van de LED TL-lamp. Een langere lamp of een lamp met een hoger wattage kan over het algemeen meer licht produceren dan een kortere of lagere wattage lamp.

Daarnaast kan de kleurtemperatuur van invloed zijn op hoe helder een LED TL-lamp lijkt. Kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) en bepaalt de tint van het licht dat wordt uitgestraald. Over het algemeen worden LED TL-lampen met een hogere kleurtemperatuur, zoals 5000K tot 6500K, als helderder ervaren dan lampen met een lagere kleurtemperatuur, zoals 3000K tot 4000K.

Om te bepalen welke LED TL-lamp het meeste licht geeft, kunt u letten op de specificaties van de lamp, zoals het aantal lumen en de kleurtemperatuur. Het is ook raadzaam om advies in te winnen bij een verlichtingsspecialist of fabrikant die u kan helpen bij het kiezen van de juiste LED TL-lamp voor uw specifieke behoeften en ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.