Bespaar geld en verlicht de wereld met energiezuinige led lichtjes

29 maart 2023 0 reacties

Led lichtjes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Van kerstverlichting tot tuinverlichting en van fietslampjes tot zaklampen, led lichtjes zijn overal te vinden. Maar wat maakt led lichtjes zo populair en waarom zou je voor led verlichting moeten kiezen? In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van led lichtjes.

Ten eerste zijn led lichtjes zeer energiezuinig. Led verlichting verbruikt namelijk veel minder energie dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen. Dit betekent dat je met led verlichting flink kunt besparen op je energierekening en dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Een ander voordeel van led lichtjes is dat ze een lange levensduur hebben. Led lampen gaan gemiddeld veel langer mee dan traditionele lampen, waardoor je minder vaak nieuwe lampen hoeft te kopen en ook hiermee geld bespaart.

Daarnaast zijn led lichtjes ook nog eens erg veelzijdig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, waardoor je ze kunt gebruiken voor allerlei toepassingen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor warm witte led kerstverlichting of juist voor gekleurde feestverlichting.

Tot slot zijn led lichtjes ook nog eens veiliger dan traditionele lampen. Led lampen worden namelijk niet warm, waardoor er geen brandgevaar ontstaat als de lamp langere tijd aanstaat. Ook bevatten ze geen giftige stoffen zoals kwik, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij spaarlampen.

Al met al zijn er dus genoeg redenen om voor led lichtjes te kiezen. Of je nu op zoek bent naar kerstverlichting, tuinverlichting of fietslampjes, met led verlichting ben je verzekerd van energiezuinige, duurzame en veelzijdige verlichting.

 

Veelgestelde vragen over LED verlichting: het beste type, waar op te letten, nadelen en soorten lampen.

 1. Welke LED lamp is het beste?
 2. Waar moet je op letten bij LED verlichting?
 3. Wat zijn de nadelen van een LED lamp?
 4. Welke soorten LED lampjes zijn er?

Welke LED lamp is het beste?

Er zijn veel verschillende soorten LED-lampen op de markt en de beste keuze hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Hier zijn een paar dingen om te overwegen bij het kiezen van de beste LED-lamp voor jou:

 1. Kleurtemperatuur: LED-lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, gemeten in Kelvin (K). Warm wit licht heeft een lagere Kelvin-waarde (2700K-3000K) en is geschikt voor gezellige ruimtes zoals woonkamers en slaapkamers. Koel wit licht heeft een hogere Kelvin-waarde (4000K-5000K) en is geschikt voor werkruimtes zoals kantoren en garages.
 2. Helderheid: De helderheid van LED-lampen wordt gemeten in lumen (lm). Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de lamp. Voor algemene verlichting in huis wordt meestal een lamp met 800-1100 lumen aanbevolen.
 3. Dimbaarheid: Niet alle LED-lampen zijn dimbaar, dus als je graag de helderheid van je verlichting aanpast, zorg er dan voor dat je een dimbare LED-lamp kiest.
 4. Energie-efficiëntie: Een belangrijk voordeel van LED-verlichting is dat het veel energiezuiniger is dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen. Kies daarom altijd voor een energiezuinige LED-lamp met een A++ energielabel.
 5. Kwaliteit: Kies altijd voor hoogwaardige LED-lampen van gerenommeerde merken om ervoor te zorgen dat je lampen lang meegaan en van goede kwaliteit zijn.

Kortom, de beste LED-lamp is afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren. Zorg ervoor dat je rekening houdt met kleurtemperatuur, helderheid, dimbaarheid, energie-efficiëntie en kwaliteit bij het kiezen van de beste LED-lamp voor jou.

Waar moet je op letten bij LED verlichting?

LED-verlichting is tegenwoordig de norm geworden in huizen en bedrijven vanwege de energie-efficiëntie, lange levensduur en veelzijdigheid. Als je van plan bent om LED-verlichting te kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hieronder hebben we een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

 1. Kleurtemperatuur: Bij het kiezen van LED-verlichting is het belangrijk om rekening te houden met de kleurtemperatuur. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin (K) en geeft aan hoe warm of koud het licht is. Warm wit licht heeft een lagere Kelvin-waarde (rond de 2700K) terwijl koel wit licht een hogere Kelvin-waarde heeft (rond de 5000K). Het is belangrijk om te bedenken welke sfeer je wilt creëren in de ruimte waarin je de verlichting gaat plaatsen.
 2. Lichtsterkte: De lichtsterkte van LED-lampen wordt uitgedrukt in lumen (lm). Hoe hoger het aantal lumen, hoe feller het licht. Het is belangrijk om te bepalen hoeveel lumen je nodig hebt voor de ruimte waarin je de verlichting gaat plaatsen.
 3. Dimbaarheid: Niet alle LED-lampen zijn dimbaar, dus als je van plan bent om dimbare verlichting te kopen, moet je hier specifiek naar zoeken.
 4. Kleurweergave-index (CRI): Dit geeft aan hoe goed de kleuren worden weergegeven onder het licht van de lamp. Een CRI van 80 of hoger wordt aanbevolen voor woonruimtes en kantoren.
 5. Wattage: LED-lampen hebben een lager wattage dan traditionele gloeilampen, dus het is belangrijk om te weten hoeveel wattage je nodig hebt voor de verlichting in de ruimte.
 6. Levensduur: LED-lampen gaan veel langer mee dan traditionele gloeilampen, dus het is belangrijk om te kijken naar de levensduur van de lamp voordat je hem koopt.
 7. Merk en kwaliteit: Er zijn veel verschillende merken en kwaliteiten LED-lampen op de markt, dus het is belangrijk om te investeren in een betrouwbaar merk dat goede kwaliteit biedt.

Door rekening te houden met deze factoren kun je ervoor zorgen dat je de juiste LED-verlichting kiest voor jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Wat zijn de nadelen van een LED lamp?

Hoewel LED-lampen veel voordelen hebben ten opzichte van traditionele gloeilampen en halogeenlampen, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Hieronder staan enkele van de belangrijkste nadelen van LED-lampen:

 1. Aanschafprijs: LED-lampen zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen. Hoewel de prijs in de loop der jaren is gedaald, kan het nog steeds een investering zijn om alle lampen in huis te vervangen door LED-lampen.
 2. Kleurweergave: Hoewel LED-lampen beschikbaar zijn in verschillende kleurtemperaturen, hebben sommige mensen moeite met de kleurweergave van LED-verlichting. Vooral als je gewend bent aan het warmere licht van gloeilampen, kan het koele witte licht van sommige LED-lampen onnatuurlijk aanvoelen.
 3. Verblinding: Sommige LED-lampen kunnen verblindend zijn, vooral als ze te fel zijn of als ze niet goed geplaatst zijn. Dit kan leiden tot vermoeide ogen en hoofdpijn.
 4. Dimmen: Niet alle LED-lampen kunnen gedimd worden, dus als je dimmers hebt geïnstalleerd in huis, moet je ervoor zorgen dat je een dimbare LED-lamp kiest.
 5. Milieuproblemen: Hoewel LED-lampen energiezuinig en duurzaam zijn, bevatten sommige modellen zeldzame metalen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze niet op de juiste manier worden afgevoerd.

Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het kiezen van LED-lampen, maar over het algemeen wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. LED-lampen zijn energiezuinig, gaan lang mee en zijn veelzijdig in gebruik.

Welke soorten LED lampjes zijn er?

Er zijn verschillende soorten LED lampjes beschikbaar op de markt, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende LED lampjes:

 1. LED gloeilampen: Deze lampen hebben een vergelijkbare vorm als traditionele gloeilampen, maar verbruiken veel minder energie en gaan veel langer mee.
 2. LED spots: Dit zijn kleine, krachtige LED-lampen die gebruikt kunnen worden voor gerichte verlichting in bijvoorbeeld keukens, badkamers of woonkamers.
 3. LED strips: Dit zijn lange, flexibele strips met kleine LED-lampjes erop. Ze kunnen gebruikt worden om sfeerverlichting te creëren of om bepaalde objecten uit te lichten.
 4. LED panelen: Dit zijn platte, rechthoekige lampen die vaak gebruikt worden in kantoren of openbare ruimtes.
 5. Decoratieve LED-lampjes: Dit zijn kleine LED-lampjes die vaak gebruikt worden voor decoratieve doeleinden, zoals kerstverlichting of feestverlichting.
 6. Slimme LED-lampen: Dit zijn LED-lampen die via een app op je smartphone bediend kunnen worden en waarbij je de kleur en helderheid van het licht kunt aanpassen.
 7. Tuin- en buitenverlichting: Dit zijn speciale LED-lampen die geschikt zijn voor buitengebruik en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden.

Kortom, er is een grote variatie aan verschillende soorten LED lampjes beschikbaar op de markt, elk met hun eigen toepassingen en voordelen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken welk type LED-lamp het beste past bij jouw specifieke verlichtingsbehoefte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.